19 Ocak 2012 Perşembe

marianne

bir hüznün hikayesidir marianne...

dünyanın bir daha asla güzel bir yer olmayacağının kanıtı, kadın ve erkek arasındaki toplumsal eşitsizliklerin mimarıdır marianne...

marianne kimdir?

resimde gördüğünüz, fransız devriminde sütyenlerini fora ederek elde bayrak yollara dökülen, devrimin tüm manasını, tüm amacını bertaraf eden kadındır marianne...


hayır arkadaş ben anlamıyorum ki? insanlar mis gibi devrim yapmışlar, toplum sözleşmesi, insan hakları, eşitlik, özgürlük şiarıyla dünyayı süper bir yer haline getirmek için davaya baş koymuşlar. sonra bir kadın çıkıyor, nice yiğitlerin önünde memelerini fora ederek elde bayrak ordan oraya koşturuyor. o bayrak sağdan sola sallanırken memeler de aynı kıvamda bir o yana bir bu yana sallanıyor. e ne oldu devrim? nerde kaldı eşitlik özgürlük? bir cümle erkek devrim önderlerinin yerine bu ablanın peşinden koşturdu durdu.

fransız devriminin başarıya ulaşmamasındaki en büyük nedendir marianne. ilgili tablodan da görüleceği gibi kimsenin umru değil devrim. insan hakları gelmiş, demokrasi coşmuş, kadın erkek eşitliği kurulmuş. yok! varsa yoksa marianne'nin süt memeleri. eli silah tutan kim varsa marianne'nin peşinde, hatta bir adam yerlere kapaklanmış, marianne'nin önünde diz çökmüş "abla anam avradım olsun yemişim devrimini, bi kerecik be abla, bi kokliim" diyerek yalvarmakta. herkes tedirgin, herkes birbirini kollamakta. kim marianne'ye tıklayacak korkusu almış yürümüş. herkes ikircikli. seks gerginliği ortamı sarmış. nice yiğitler bir süt meme için birbirini boğazlayacak konuma gelmiş. sorarım size. nerde eşitlik? nerde kardeşlik? nerde demokrasi? nerde bu devlet?

fransız devrimi bu kadın yüzünden mundar olmuştur arkadaşlar. bu kadın yüzünden dünya süper bir yer olma şansını yitirmiştir. bu kadın, kadın - erkek eşitliğinin önünde koca bir engeldir. ben de o devirde yaşasam, elinde bayrak hobareeey diye ordan oraya koşan süt memeli bir kadın gördükten sonra kadınlara sadece meme gözüyle bakardım. marianne'yi görmediğim için benim gözümde kadın asla sadece bir memeden ibaret değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder